Paparoa, Howick

Location

Paparoa, Howick

Context

The brief for a 500m2 subdivided site in Howick was to build a home that was both sustainable and affordable for a young family. The compact house footprint enabled space for a small garden of vegetables, natives and fruit trees. Glazed sliding doors on the ground floor let the living space become a part of the outdoors.  Materials were carefully selected from both a sustainable and budget perspective. The house stays cool naturally through careful placement of glazing to reduce over heating and provide cross ventilation, while the exposed concrete slab and well insulated brick walls help hold the heat in winter. Solar panels provide hot water, rain water tanks serve the garden, laundry and wcs, while a low emission fireplace heats the house in winter. LED light fittings and low energy appliances reduce the use of energy within. The house was built to budget and was on schedule.

The central stairwell pendant was custom made by Scott Donnell to fit the space and uses recycled and demolition fragments of timber.

Winner of the Resene Total Colour Awards 2015  Residential Interior category

(featured in Homestyle April/May 2015)